Actief herstellen: zo doe je dat!

februari 5, 2018 UltraVioletRuns No comments exist

We hebben er helaas bijna allemaal wel mee te maken, blessures. Ze kunnen te maken hebben met je loopstijl, gebrek aan of juist overvloed aan trainingsuren of aan tal van andere redenen. Blessures kunnen frustrerend en hardnekkig zijn. Je vraagt je af of je ooit nog kan hardlopen en kijkt smachtend naar vrolijke hardlopers op Social Media. Zelf heb ik na de marathon van New York te kampen met een hardnekkige heupblessure door overtraining. Ik ben langzaam weer aan het terugkomen door actief te herstellen en zal je hieronder tips geven hoe je dit zelf ook kan gaan doen.

1. Luister naar je lichaam
Het menselijk lichaam is een wonderschoon iets. Je lijf geeft vaak al veel eerder signalen af die je wellicht negeert omdat je zo lekker bezig bent met hardlopen. Mijn eerste tip is dan ook: luister naar je lichaam. Ik ben zelf geen fysiotherapeut en zal iedereen die pijn heeft bij het hardlopen dan ook adviseren zijn of haar lichaam serieus te nemen en een fysiotherapeut te bezoeken. Een goede fysiotherapeut is voor een hardloper belangrijker dan een goede kapper. En als jullie weten dat ik een flinke bos krullend haar heb waar ik niet zomaar de eerste de beste aan laat zitten, begrijpen jullie mijn punt. Luister naar je lichaam en neem het serieus. Het zal je beschermen tegen nog ergere blessures en uiteindelijk dankbaar zijn.

2. Stel een herstelschema op
Nadat je met een fysiotherapeut hebt vastgesteld wat de schade is, is de volgende stap een plan van aanpak op te stellen. Een herstelschema kan je helpen weer ‘licht aan de horizon’ te zien en je herstelperiode inzichtelijker te maken. Zelf mag ik van de fysio pas weer crosstraining gaan doen met mijn November Project tribe als ik een bruggetje kan maken en dan één been omhoog kan doen. Dat is een goed en haalbaar doel waar op deze manier ook geen tijdsdruk achter zit. En geloof me als ik zeg dat ik elke avond op een matje aan het proberen ben mijn lichaam sterker te krijgen. Want ik mis mijn crosstrainingen en hardloopwedstrijden enorm. En dan vooral omdat de mensen die ik daar heb ontmoet een onuitwisbare indruk op me hebben gemaakt en er tijdens het rennen en zweten door prachtige vriendschappen ontstonden!

3. Doe alternatieve trainingen
Een lastig aspect aan het geblesseerd zijn, vond ik het gebrek aan lichaamsbeweging. Het hardlopen heeft normaal gesproken ook een zeer goed effect op mijn bovenkamer en maakt me rustig in een drukke, gehaaste wereld. Het is daarom goed om ook tijdens je herstel actief te zijn, als dit even kan. Zelf ben ik veel gaan wandelen door Amsterdam. Ik was net verhuisd en kon zo mijn nieuwe buurt ontdekken. Achteraf bleek ik thuis vaak kilometers lang gelopen te hebben, zonder er erg in te hebben gehad. Een andere fijne alternatieve training is zwemmen. Het gevoel van gewichtloosheid is zeer prettig als je normaal gesproken veel pijn hebt tijdens het bewegen. Ook is fietsen een fijne optie en fiets ik zelf zo vaak mogelijk van Amsterdam-Oost naar -West en weer terug.

4. Kracht en stabiliteit
Naast het blijven werken aan je conditie, is het doen van krachttraining ook super belangrijk. Die vlieger gaat eigenlijk altijd op, ook als je niet geblesseerd bent. Veel (hardloop)blessures kunnen namelijk voorkomen worden door regelmatig krachttraining te doen en je spieren sterker te maken. Bij hardlopen komen veel blessures voort uit instabiele heupen en een niet zo sterke core. Laten dat nu ook juist bij mij de klachten zijn. Dus door die zones aan te pakken, zal ik uiteindelijk een sterkere hardloper worden. Om sterker te worden is het raadzaam je heup(in)stabiliteit aan te pakken. Wekelijks deel ik oefeningen om stabieler en zo sterker te worden. Het doen van kracht- en stabiliteitsoefeningen zal nooit mijn hobby worden. Maar de gedachte dat ze mij uiteindelijk helpen bij het hardlopen maakt me gemotiveerder dan ooit tevoren.

5. Bouw het langzaam weer op
‘Geduld is een schone zaak.’ Je wilt vast die ene leuke wedstrijd lopen, waar al je vrienden ook aan meedoen. Of je hebt je nou eenmaal ingeschreven voor een wedstrijd en je wilt koste wat kost lopen. Ik ben een groot voorstander van gedreven mensen, maar luister goed naar je lichaam als je weer aan het opbouwen bent. Neem de tijd voor het opbouwen en wees lief voor je lijf. Zelf wilde ik in eerste instantie na mijn derde marathon direct door met trainen voor marathon nummer vier. Ik had nooit gedacht dat mijn lichaam daar anders over dacht, terwijl mijn hoofd juist zo sterk en stellig was. Nu heb ik het geaccepteerd en neem ik het serieus. Het lijkt wel alsof dat een seintje is voor je lichaam om ook serieus te gaan herstellen. Verzet je er niet tegen het feit dat niet alles gaat zoals je wilt en dat dingen soms meer tijd kosten, het verzetten kost alleen maar onnodige energie. Het zal nog wel even duren voordat ik mijn favoriete afstand, de halve marathon, weer in wedstrijdverband zal lopen. Nu ik weer rustig vijf kilometer kan hardlopen zonder pijn (echt waar), ga ik kijken of ik over een tijdje die afstand in wedstrijdverband kan lopen. Alles zonder tijdsdruk en nog in het kader van het herstel. Tempo volgt pas weer als ik weer helemaal voel dat ik terug ben.

Ik hoop dat ik jullie met mijn tips heb kunnen helpen in jullie herstelproces!
Graag hoor ik hoe het met jullie herstel gaat. Bij vragen kan je een berichtje sturen onder dit artikel of een persoonlijk berichtje op info@ultravioletruns.com of Instagram.

Veel liefs en succes,

Violet
@ultravioletruns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *