De magie van de marathon

mei 26, 2017 UltraVioletRuns No comments exist

10 tips en inzichten van een marathonloopster 

Afgelopen weekend liep ik mijn tweede marathon. Deze tweede marathon was extra speciaal omdat ik deze in Nieuw-Zeeland mocht lopen! Het lopen van een marathon is fantastisch en het halen van de finish na 42 kilometer en 195 meter is fantastisch. Heb jij er altijd van gedroomd een marathon te lopen? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Hierbij geef ik je tien tips en inzichten die ik heb verkregen na het uitlopen van twee marathons.

 

Vóór de race

  1. Volg een trainingsschema

Het lopen van een marathon is niet niks. De Griekse boodschapper Pheidippides rende van het plaatsje Marathon naar Athene om de winst op de Perzen aan te kondigen en viel vervolgens dood neer. Aan zijn loop hebben we dan ook het woord ‘marathon’ te danken. Maar uit dit verhaal blijkt ook dat je over het lopen van zo’n grote afstand niet te licht moet denken. Daarom wil ik iedereen die het overweegt om een marathon te lopen adviseren een goed trainingsschema van verschillende maanden te volgen. Je moet veel trainen en lange afstanden lopen, maar als je je hier aan houdt, lukt die marathon ook!

 

2. Pas je voeding aan

Naast het volgen van een trainingsschema is het ook verstandig om kritisch te kijken naar je voeding. Je zal veel verbranden tijdens je trainingen, maar als je de juiste voeding tot je neemt zal je ook zien dat je trainingen veel beter zullen verlopen! Tijdens een trainingsperiode sfeer ik bij pasta. Ook eet ik extra groente en fruit en laat ik in de aanloop van de wedstrijd de alcohol even staan.

 

3. Meer trainen dan alleen hardlopen

Je zal vast denken: ‘Is vier keer per week hardlopen niet genoeg en moet ik nóg meer doen?!’ Maar als je krachttraining opneemt in je schema en ook focust op het doen van voldoende buikspieroefeningen, zal die marathon nog veel beter gaan!

 

4. Plan voldoende tijd in…

Het trainen van een marathon kost tijd, heel veel tijd. Zorg dus dat je voldoende tijd inplant naast je werk en je familie. In een marathonperiode train ik ongeveer vier keer per week en doe ik daarnaast nog krachttraining. De lange duurloop doe ik vaak in het weekend. Zorg dat je hier voldoende tijd voor neemt want het trainen van 30 kilometer is niet niks.

 

5. …maar vergeet je geliefden niet

Je geliefden, je vrienden en je familie zullen je waarschijnlijk iets minder zien in deze periode. Maar zorg dat je ze niet helemaal vergeet. Want juist de steun van vrienden en familie kan nu juist enorm goed zijn want er zullen ook momenten in je training komen waarop het wat minder gaat. En ook tijdens de wedstrijd zelf is het een fantastische opsteker om je geliefden langs de kant te zien staan!

 

Tijdens de race 

6. Niks nieuws tijdens de wedstrijd

Na maanden getraind te hebben is het eindelijk zover: je gaat de marathon lopen! Zorg dat je tijdens de marathon niks nieuws doet, dus geen andere kleding, voeding of schoenen dan tijdens de training. Nieuwe kleding kan bijvoorbeeld toch niet zo lekker zitten en een ander gelletje kan heel anders vallen dan verwacht, dus blijf bij het oude en vertrouwde, dan komt het helemaal goed!

 

7. Na 30 kilometer wordt het pas echt zwaar

In je training mag je niet meer dan 30 kilometer aan één stuk lopen dus tijdens de marathon loop je voor het eerst meer dan deze afstand. Zorg dat je je krachten spaart tot aan dit punt. Heb je nog extra krachten? Dan kan je nu meer gas geven. Bij mij is het altijd het punt waarop ik een dipje krijg en waarop het helpt als er vrienden en familie langs de kant staan om je aan te moedigen.

 

8. Geniet!

Het lopen van een marathon is iets dat op de bucketlist van veel mensen staat. De ervaring is geweldig en je voelt je een held op hardloopschoenen als zoveel mensen je aanmoedigen. Geniet dan ook ten volste tijdens je marathon. Het wordt zwaar, er komt een moment waarop je jezelf afvraagt waarom je dit in hemelsnaam doet en waarom mensen überhaupt marathons lopen. Maar je gaat het geweldig vinden, geloof me. Want het halen van de finish is met geen pen te beschrijven. Vier dit na de marathon dan ook ten volste en wees trots op jezelf want vanaf nu ben je een marathonloper!

 

Na de race

9. Neem voldoende tijd om te herstellen

Au die benen! Dat je spierpijn gaat krijgen na het lopen van meer dan 42 kilometer is logisch. Neem na de marathon dan ook een dagje vrij. Neem extra tijd om bij te komen en voldoende te slapen. Je gaat jezelf afvragen hoe je ook alweer een trap op en neer kwam en hoe je in het verleden je bed uit kwam. Maar het rondlopen met je medaille is glorieus en het zal de spierpijn waard zijn.

 

10. Plan je nieuwe uitdaging

Na het lopen van de marathon heb je je doel behaald. Veel lopers kunnen na het behalen van hun doel in een soort zwart gat vallen. Het helpt om in deze periode na te denken over nieuwe doelen. Wil je bijvoorbeeld je tijd op de 10 kilometer verbeteren of zie je jezelf na een tijd alweer een nieuwe marathon lopen? Ik ben zelf alweer mijn najaarsmarathon aan het plannen terwijl ik nog amper de trap op kan… Dat noemen ze de magie van de marathon!

 

Veel liefs,

Violet

@ultravioletruns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *