Happy new hardloopjaar!

mei 26, 2017 UltraVioletRuns No comments exist

Happy new hardloopjaar!

Een nieuw jaar, een nieuwe start! 2017 Is begonnen en bij een nieuw jaar horen goede voornemens. Wil je bijvoorbeeld beginnen met hardlopen? Of ben je al ervaren maar wil je trainen voor een marathon of graag een PR lopen? Maar vind je het lastig om te beginnen en weet je niet hoe je het aan moet pakken? Hierbij geef ik tien tips die mij tijdens mijn hardloopavonturen hebben geholpen. Tien tips die je zullen helpen om het hardlopen nog leuker te maken en die er voor zorgen dat 2017 jouw mooiste hardloopjaar ooit zal worden!

 

1. Stel je doel
Of je nu een beginnende loper bent of al wat marathons in de benen hebt, het stellen van een hardloopdoel is zeer belangrijk. Wees in het stellen van je doelen realistisch, maar daag jezelf ook uit. Heb je bijvoorbeeld al een aantal 5 kilometerwedstrijden gelopen, dan is het nu tijd om te trainen voor de 10 kilometer.

 

2. Maak het kenbaar
Toen ik mijn eerste wedstrijden ging lopen, wisten al mijn vrienden daarvan. Bij mij werkte het goed om me voor een wedstrijd in te schrijven, zodat ik een duidelijk doel had om naar toe te trainen. En dit vertelde ik vervolgens aan iedereen die het wilde horen – of het niet wilde horen maar ik praat gewoon graag over hardlopen – . Zodra je je voor een wedstrijd inschrijft en dit met je geliefden deelt, vormt het een stok achter de deur, een extra stimulans om te gaan trainen. Toen ik trainde voor mijn eerste marathon wist de hele wereld dit, en het werkte super motiverend.

 

3. Volg een schema
Een hardloopdoel en trainingsschema gaan hand in hand. Toen ik begon met lopen, wist ik niet waar ik moest beginnen. Maar een korte zoektocht door websites en boeken leverde goed te volgen trainingsschema’s op. Eerst voelt het volgen van een schema wellicht wat schools, maar geloof me, het is geweldig om met behulp van een schema een doel te behalen dat je nooit had verwacht te kunnen bereiken!

 

4. Ga bij een groep
In je eentje trainen kan heerlijk zijn, je geniet van alles om je heen en komt helemaal tot rust. Maar tegelijkertijd heb je alleen jezelf om je te pushen en ziet niemand het of je nu twee of drie rondjes door het park loopt. Het is daarom ook heel fijn om je aan te sluiten bij een groep. Zeker als de groep voor hetzelfde doel traint, kan dit zeer motiverend werken. Zelf ben ik ook erg competitief ingesteld en het trainen in een groep geeft me vaak dat extra zetje dat ik nodig heb. Er zijn ontzettend veel verschillende atletiekverenigingen en andere clubs die looptrainingen aanbieden. Soms zijn ze betaald, maar soms ook gratis. Het trainen in een groep levert je vaak ook een groep gelijkgestemde vrienden op en in mijn geval heb ik zo zelfs de liefde van mijn leven gevonden! Waar hardlopen allemaal wel niet goed voor is…

 

5. Gebruik social media
Ok, deze tip is misschien niet voor iedereen relevant, maar wanneer je actief bent op social media en deze ook in wil zetten voor je hardloopavonturen, kunnen ze super motiverend werken! Zelf begon ik aan het begin van vorig jaar de Instagramaccount @ultravioletruns en deze heeft me veel vrienden in de hardloopwereld opgeleverd. Het volgen van andere hardlopers werkt inspirerend en het kan je extra motiveren om te gaan lopen. Ook kan het een soort stok achter de deur vormen om elke week je gemaakte kilometers te delen met de wereld. En op Facebook en Instagram zijn er ook erg leuke challenges op het gebied van hardlopen waar je aan deel kan nemen.

 

6. Investeer in nieuwe hardloopuitrusting
Schoenen maken het verschil bij hardlopen. Een nieuw paar hardloopschoenen kunnen het doen lijken alsof je vliegt, terwijl verkeerde schoenen blaren, zwarte teennagels en nog meer ellende kunnen veroorzaken. Of je nu begint of al gevorderd bent, investeer in goede hardloopschoenen en laat deze aanmeten in een hardloopspeciaalzaak. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik een schoen nodig heb die mijn voet in de juiste positie zet, omdat ik last heb van overpronatie. Koop je schoenen ook in de juiste maat, niet in je ‘normale’ schoenmaat, maar vaak 1 tot 2 maten groter, omdat je voet uitzet tijdens het lopen. En als je dan ook nog een nieuw setje hardloopkleding koopt – hoe oppervlakkig dat misschien ook klinkt – voel je je nog beter en heb je nog meer zin om naar buiten te gaan!

 

7. Doe intervaltraining
Intervaltraining is goed voor lopers op alle niveaus. Het maakt je sneller en het kan hetzelfde hardlooprondje ineens een stuk uitdagender maken. Er zijn verschillende soorten intervaltraining, maar fartlek is mijn favoriet. Dit klinkt super profi, maar het houdt niets meer in dan het landschap om je heen indelen in stukjes en binnen Youth Hines Ward Jersey die verschillende stukjes je snelheid variëren. Zo kan je bijvoorbeeld met jezelf afspreken om tot de tweede lantaarnpaal te versnellen en dan weer drie lantaarnpalen rust te nemen en het dan weer te herhalen. Jouw hardlooprondje wordt je speelveld en je zult je verbazen hoe snel je dan klaar bent met lopen, zonder dat je er erg in had daadwerkelijk aan het lopen te zijn.

 

8. Wees niet te streng voor jezelf
Dit is een les die ik op een harde manier heb moeten leren. Na verschillende stops bij de EHBO-tent na een race en zelfs een griezelige opname op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, kwam ik erachter dat ik vaak veel te streng ben geweest voor mezelf tijdens het lopen. Het is goed om een trainingsschema te volgen, maar dit schema is niet heilig. Voel je je niet goed of heb je pijn tijdens het lopen? Neem dan rust of neem wat gas terug. Rust inbouwen is ook een zeer belangrijk onderdeel van een hardlooptraining. Blijf je pijn houden tijdens het lopen? Ga dan langs bij de fysio en blijf er niet mee rondlopen.

 

9. Wees een trotse loper
Vanaf het moment dat je je eerste meters maakt, ben je een hardloper. Wees trots en blij dat je kan lopen! In het begin vergeleek ik mijzelf altijd met andere mensen en dacht ik altijd dat iedereen kon zien dat ik net begon en niet half wist wat ik aan het doen was. Maar echt, dit is niet zo en iedere hardloper is zo in zijn of haar eigen gedachten verzonken dat hij hooguit denkt, ‘O wat leuk, nog een hardloper!’. Je bent een hardloper en je bent goed bezig, al zal het de ene keer beter gaan dan de andere keer, dat is het leven. Loop rechtop, alsof er een touwtje door je hoofd naar boven gaat, en je zal merken dat het lopen veel makkelijker en natuurlijker gaat.

 

10. Geniet!
En bovenal: geniet van het lopen! Trek je schoenen aan, ga naar buiten en geniet. Verdwaal in je eigen buurt, leer inspirerende mensen kennen en wees lief voor jezelf. Je bent goed bezig en dit wordt jouw hardloopjaar!

 

Veel liefs,

Violet

@ultravioletruns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *