Hardlopen met je partner: 5 tips van een ervaringsdeskundige

februari 19, 2018 No comments exist

Mijn vriend en ik zijn verliefd geworden tijdens het hardlopen. We kenden elkaar al van onze studie, maar kwamen elkaar weer tegen op een feestje en begonnen te praten over hardlopen. Hij vroeg me mee uit en op onze eerste date liepen we samen een aantal kilometer hard in het Vondelpark. Fast forward naar de Marktstadrun in Purmerend. We waren toen al aan het daten, maar hadden flinke ruzie gehad. Ik liep de 8EM en hij de halve marathon. Ik stond te wachten bij de finish om te zien wanneer hij over de streep zou komen. En dat moment volgde veel en veel te vroeg. Hij finishte en zakte in elkaar, ik stormde er met de lieve mensen van de Eerste Hulp op af. Toen hij eenmaal bijgekomen was in de tent, viel ik hem in de armen. Ik bleef maar roepen: ‘Waarom heb je zo snel gelopen schat, je hoeft aan mij toch niks te bewijzen?!’ Waarop hij zei: ‘Ik wilde dit doen voor jou. Omdat ik van je hou en altijd al van je gehouden heb!’ Sindsdien zijn we samen en is ‘We found love in a hopeless race’ ons nummer.

Hardlopen met je partner is voor mij het mooiste dat er is. Het is geweldig om je liefde en passie te delen met iemand waarmee je je liefde en passie deelt. Waar andere vrienden soms niet snappen dat het hardlopen zo’n groot deel van je leven in beslag neemt, is het geweldig om samen te zijn met iemand die het fantastisch vindt om om 6.30 uur op te staan om samen te gaan sporten. Het is alleen belangrijk dat je open blijft communiceren met je partner. En dat zeg ik zonder teveel als een Dr. Phil te klinken, maar simpelweg omdat ik uit eerste hand heb ervaren hoe belangrijk dit is inzake het hardlopen met je partner. Daarom geef ik je hier vijf tips van een ervaringsdeskundige (Dr. Vio zo je wilt).

1. ‘Your pace or mine?
Mijn vriend is meer een Ferrari en ik ben meer een Diesel (tot zover mijn kennis over auto’s). Zijn basistempo ligt dus ook wat hoger, terwijl ik wat traag op gang kom maar wat meer duurvermogen heb. Weet dit van elkaar en wees er open over. Bespreek vóór het hardlopen welk tempo je samen aan wilt houden en wees hier realistisch over. Ga ook niet over je eigen grenzen heen om indruk te maken op de ander. Je partner (of love interest) heeft je al in een strakke legging gezien en je bent bereid jezelf samen in het zweet te werken, dat is al aantrekkelijk genoeg. Bepaal dus van tevoren jullie gezamenlijke tempo en houd hierbij een tempo aan dat prettig voelt voor de minder snellere hardloper van jullie twee.

2. ‘Love in a hopeless race.’
Wees ook op de dag van een race open en eerlijk tegen elkaar (ook in de rest van het leven trouwens, maar extra eerlijk tijdens een race). Loop je samen of apart? Zie het niet als een verwijt als je partner een keer zónder jou een wedstrijd wil lopen. Dit deed je vroeger vast ook al en je bent sterk genoeg om jezelf door een wedstrijd heen te slaan. Serieus, bespreek dit goed vóór de wedstrijd, bij voorkeur al een paar dagen van tevoren. Zo voorkom je dramatische situaties tijdens de wedstrijd. Ik heb geschiedenis gestudeerd, met een specialisatie voor de Oudheid. Bij de dramatische scheidingen van partners tijdens races moet ik altijd denken aan de Griekse tragedies. Tragisch en hartverscheurend.

3. ‘Can’t run, when running is without you.’
Heb ik al gezegd dat je open en eerlijk moet communiceren? Doe dit ook zeker tijdens je trainingen en bepaal of je samen traint of apart. Dat is wellicht wat tegenstrijdig om te horen in een artikel over hardlopen met je partner. Maar bedenk hoe fijn het vroeger ook kon zijn toen je jezelf overwon tijdens een goede training, all by yourself. Mijn vriend en ik lopen twee keer in de week samen en zien dit echt als onze dates. We bespreken onze werkdagen, dromen samen weg over toffe (trail)runs die we ooit samen willen lopen en hebben amper door dat we zo flink wat kilometers aantikken. Minstens één keer in de week lopen we ook helemaal alleen. Als ik alleen loop voel ik me sterker en krachtiger. Ik kan mezelf nog beter uitdagen en voel echt waar mijn lichaam op dat moment aan toe is. Ook train ik één keer in de week samen met een groep vrienden. Mijn vrienden steken me aan in mijn enthousiasme en het geeft veel energie om samen met ze te trainen!

4. ‘Blow a kiss. Fire a gun. We need someone to lean on.’
Elkaar steunen moet natuurlijk altijd, ook los van het hardlopen. Maar wees er voor elkaar, in goede en slechte tijden, in sickness and in health. Tijdens mijn eerste marathon heeft mijn vriend me er echt doorheen geholpen. Ik wilde de marathon in mijn eentje lopen en hij was daarnaast ook geblesseerd. Hij is langs het parcours meegefietst en ik zag hem elke vijf kilometer met een zelfgemaakt bord en een gelletje. Elke keer was de tekst nog leuker en hij heeft later zelfs mensen ontmoet die hem ook bedanken voor de borden met teksten als ‘Pain is just a French word for bread.’ en ‘All toenails go to heaven.’ Toen hij zijn eerste marathon liep, stond ik als cheerleader langs de kant (met pompons en outfit) en had ik een spandoek gemaakt met ‘I love Marathon Mark’ erop en een PowerUp uit Mario, waar mensen op konden slaan als ze extra energie nodig hadden. Steun elkaar tijdens de pieken, maar ook zeker tijdens de dalen. Want helaas zullen de meesten van ons ook met blessures te maken krijgen. Hardlopen is ook zeker een mentale sport en het kan best frustrerend als jij niet kan lopen en je partner wel. Na mijn laatste marathon heb ik een heupblessure opgelopen en het herstel hiervan gaat langzaam. Het lukte mij een tijd niet om meer dan drie kilometer hard te lopen. Vaak liep ik deze drie kilometers samen met mijn vriend en plande ik deze zo dat ik precies bij ons huis in Amsterdam uit kwam. Dan ging ik douchen en vervolgde hij zijn kilometers. En als hij thuis kwam, dronken we samen een Vifitje.

5. ‘Life is life. Lalalalala!
Hardlopen is voor mij de mooiste sport die er is. En het is geweldig om deze liefde met mijn liefde te delen! Zo zijn we vaak samen, terwijl we onze favoriete sport uitoefenen. En ook draait een groot deel van ons sociale leven rondom hardlopers, wedstrijden en Instagram. Het is fantastisch om dit samen te delen, maar zorg dat niet alles in je leven rondom hardlopen draait. Dat klinkt wellicht wat paradoxaal, aangezien het juist zo mooi is om dit samen te delen. Maar zoek ook dingen op om samen te doen, los van het hardlopen. Zeker wanneer (één van) jullie even niet kan/kunnen hardlopen, is dit een fijne uitlaatklep. Zo houden mijn vriend en ik er van om samen naar de film te gaan, musea te bezoeken en te kijken waar we lekker Thais kunnen eten. Wanneer we andere dingen doen dan samen hardlopen, hebben we het overigens bijna altijd over hardlopen, dat is het mooie van samen hardlopers zijn!

En hoe zit het met jou? Heb jij je vriend of vriendin ook leren kennen tijdens het hardlopen? Verklaarde jouw love interest jou na een mooie race de liefde? Of heb je juist een partner die niks met hardlopen te maken wil hebben? Ik ben benieuwd naar jullie verhalen! Laat ze horen in een reactie hieronder of stuur mij een berichtje op info@ultravioletruns.com of Instagram.

Liefs,

Violet
@ultravioletruns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *