Jij bent een hardloper

februari 28, 2018 UltraVioletRuns No comments exist

Afgelopen jaar moest ik een tijdje naar het ziekenhuis vanwege een zware oorontsteking en ik vertelde mijn arts dat ik een hardloper ben. Vol trots praatte ik honderduit over de New York City Marathon die ik samen met Team Vifit Sport zou gaan lopen. Hij kuchte, zette zijn brilletje recht en beschouwde mij op een quasi-grappige manier van top tot teen. Ook moet ik hierbij nog vermelden dat het het type ‘Dikke lul, drie bier!’ was, zo’n man die eigenlijk eeuwig in zijn studententijd is blijven hangen. ‘Een hardloper’, sprak hij, ‘jij? Je ziet er helemaal niet uit als een hardloper. Alle échte hardloper zijn zo mager, en jij…’. Die zin werd niet afgemaakt maar het kwaad was al geschied. Ik nam beleefd afscheid, maar ging met stomheid geslagen naar huis. Hoe kon iemand die mij beter zou moeten maken mij nog zoveel slechter laten voelen over mezelf, zeker op een moment dat ik al niet lekker in m’n vel zat omdat ik niet kon hardlopen? Ik belde het ziekenhuis, veranderde van arts en werd behandeld door een super vriendelijke arts die mijn zelfvertrouwen weer een boost gaf. En o ja, ik finishte de New York City Marathon; mijn derde en snelste marathon ooit.

Toch was er met die opmerking een zaadje geplant. Ben ik wel een hardloper? Ik ben immers niet zo slank of snel als andere lopers die ik ken uit mijn omgeving. Misschien heb jij zelf ook wel eens met deze vraag geworsteld. Social Media zijn geweldig om andere hardlopers te volgen, maar kunnen je tegelijkertijd onzeker maken over je eigen sportieve prestaties. Maar om alvast antwoord te geven op de vraag: Ja! Je bent een hardloper wanneer je hardloopt. En het maakt niet uit hoe je eruit ziet, hoe snel je bent, hoeveel medailles, volgers of podiumplaatsen je hebt. Wanneer je hardloopt, ben je een hardloper, zo simpel is het. Practice what you preach, ik zou hier zelf vaak meer naar moeten leven, maar merk dat ik soms erg gevoelig kan zijn voor idealen die ik mezelf heb opgelegd. Toch hoop ik dat dit artikel je kan helpen een stap in de goede richting te zetten. Dat je gelukkiger en zelfverzekerder kan worden en je minder aantrekt van de wereld om je heen. Hierbij enkele tips om je op weg te helpen.

1. Kijk naar je eigen progressie
Zelf ben ik heel breed en heel slank geweest en alles er tussenin. Momenteel zou de ene persoon mij misschien slank noemen, terwijl de andere persoon mij juist voluptueus vindt. Ik blijf namelijk altijd heupen en billen houden, dat is nou eenmaal mijn bouw. In deze drie zinnen staan al meer hokjes dan mij lief is en het kan goed zijn dat jij ook op een dergelijke manier naar jezelf kijkt. Hokjes, wat een nare dingen zijn dat eigenlijk en wat een naar gevolg kunnen ze hebben. Laten we daarom deze gedachtegang loslaten in de zoektocht naar een gezonder lichaamsbeeld en in het streven naar een gezonder lichaam ook zeker onze eigen bovenkamer niet vergeten. Want het mentale aspect wordt vaak onderschat. Wij mensen zijn kuddedieren en we bekijken onszelf vaak ten opzichte van de anderen. Probeer jezelf niet met anderen te vergelijken, maar vergelijk jezelf met jezelf. Dat klinkt wellicht wat wollig, maar denk eens in hoe erg je je door je eigen referentiekader laat beïnvloeden. Loop je binnenkort bijvoorbeeld je eerste tien kilometerwedstrijd? Dan kan je gaan denken: ‘Iedereen is toch sneller / slanker /… -vul maar in-, dan ik’, maar daar haal je jezelf en je eigen ervaring volledig mee naar beneden. Vervang deze gedichtenstroom door bijvoorbeeld te denken: ‘Wow, vorig jaar kon ik nog niet eens een blokje om en nu loop ik al tien kilometer! Wat fantastisch dat mijn lichaam dit aan kan!’ Want het hebben van een gezond lichaam dat kan hardlopen is een zegen. Wees trots op je lichaam en kijk naar je eigen progressie.

2. Ga de strijd aan met jezelf
Het is makkelijk jezelf te vergelijken met de mensen in de wereld om je heen. In onze informatiesamenleving zijn alle statistieken van topatleten op te zoeken en ook via Social Media word je continu op de hoogte gehouden van afstanden en tijden van de mensen die je volgt. Op een slechte dag kan ik me hier erg door laten raken, maar waarom eigenlijk? Als ik kijk naar waar ik was toen ik begon met hardlopen en naar wat mijn lijf nu allemaal aan kan, dan ben ik hartstikke trots op mezelf. Het is ook niet realistisch om mezelf te vergelijken met topatleten, zij hebben immers van het hardlopen hun beroep gemaakt. Ik ben een historica die graag schrijft over hardlopen en zo mijn geld kan verdienen. Jezelf uitdagen om verder te komen, doelen te stellen om naar toe te werken, dit zijn allemaal goede dingen. Maar ga hierin niet de strijd aan met de wereld, maar met jezelf. Loop je bijvoorbeeld al een tijdje tien kilometer wedstrijden en zou je graag tien kilometer onder het uur lopen? Dan is dat een realistisch doel om naar toe te werken. Of heb je al een aantal halve marathons gelopen en zou je met een goed schema willen trainen voor een hele? Dan kan je jezelf uitdagen om die uitdaging aan te gaan. En wanneer je je doel bereikt, mag je verdomde trots zijn op jezelf!

3. Praat erover
Communicatie, communicatie en nog eens communicatie. Maak je persoonlijke doelen, maar deel soms ook je eigen onzekerheden. In een wereld waarin we vaak streven naar een onrealistisch, gephotoshopt, ‘perfect’ plaatje, is het bijna niet meer gewoon ons kwetsbaar op te stellen. Met dit artikel probeer ik dit een beetje te doen. Al moest ik wel twee keer nadenken voordat ik het ging schrijven, bang dat ‘de wereld’ mij nu ineens zwak en onzeker zou vinden. Mensen zijn er in alle soorten en maten. Hardlopers zijn er in alle soorten en maten. Dat maakt hardlopen ook zo’n mooie sport. Wanneer je hardloopt, ben je een hardloper. Ik ben zelf een voorstander van het neerzetten van een diverser beeld op hardloopgebied. Ik wil hier ook zeker met jullie over praten en zou het super vinden als we met elkaar het gesprek aan kunnen gaan!

4. Log ook eens uit
Het diversere beeld is er helaas vaak nog niet, daarom kan het zeker ook geen kwaad eens uit te loggen. Tegenwoordig moet alles en iedereen de gehele dag online zijn en kan je iemands volledige dag volgen. Die continue stroom aan informatie, aan beelden, kan soms iets teveel zijn voor je bovenkamer. Toen ik zwaar geblesseerd was na de New York City Marathon, kreeg ik van mijn fysio het advies om één dag in de week offline te zijn. Ik kon het namelijk maar lastig verkroppen dat ik de ene week 42 kilometer hard kon lopen en de week erna niet eens een blokje om kon. Log ook eens uit van Social Media en laat je ook niet leiden door likes of volgers. Laat je leiden door je eigen progressie en ‘like’ jezelf in het echte leven!

5. Geniet!
‘Kom eens uit je hoofd en stap eens in je lijf’, is het advies dat ik vaak van mijn fysio krijg. Ik ben een piekerkoningin en kan soms urenlang zaken overpeinzen. Wanneer je met zo’n instelling een rondje hard gaat lopen of aan een wedstrijd begint, is de kans groot dat je er amper van kan genieten. Kom dus uit je hoofd en stap in je lijf. Wees dankbaar dat je hard kan lopen en dat je lijf dit toch maar kan, het is lang niet voor iedereen weggelegd! Wees trots op jezelf, daag jezelf uit ten opzichte van jezelf en vergeet ook zeker niet te genieten! Je mag hartstikke trots zijn op wat je hebt bereikt en wat je kan!

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties! Reageren kan door hieronder een reactie te plaatsen, of door een persoonlijk berichtje te sturen naar info@ultravioletruns.com of Instagram.

Liefs,

Violet
@ultravioletruns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *