Trailrun tips

mei 26, 2017 UltraVioletRuns No comments exist

De paden af, de lanen uit!

Trailrunning is populair. Ik vind het geweldig om te rennen door mijn mooie Amsterdam, maar voor mij gaat er niks boven kilometers maken in de bossen en bergen. Het gevoel dat je op een trailrun krijgt, is met geen pen te beschrijven en de mensen die je tijdens races ontmoet zijn super fijn en relaxed. Momenteel ben ik op reis door Nieuw-Zeeland en ik zal daar aan het eind van februari meedoen met de bekende Hillary Trail Run. Hierbij zal ik je wat tips geven die je zullen helpen om de paden af te gaan en je trail run hopelijk nog leuker zullen maken!

 

1. Begin langzaam

Trailrunning is heel anders dan lopen op asfalt. Zie het daarom dan ook als een andere discipline en begin langzaam met een trail. Laat je niet leiden door PR’s die je op de weg loopt en schakel daar stemmetje in je hoofd uit. Ik weet dat dat lastig is, maar wanneer je bezig bent een berg te beklimmen of een uitdagende afdaling aan het doen bent, is tijd niet belangrijk. Het draait dan immers om niet vallen en in één stuk boven of beneden komen.

 

2. Wandelen is geen schande

Een trail doe je niet continu rennend, een trail doe je ook door sommige stukken te lopen. Dat is in het begin misschien lastig, maar laat je ego thuis. Want soms ben je sneller door in een hoog tempo naar boven te wandelen (met je handen op je bovenbenen) dan jezelf uit te putten en naar boven te rennen. Wandelen is geen schande, het hoort juist bij een trailrun!

 

3. Investeer in goede schoenen

Op een trail heb je andere schoenen nodig dan wanneer je op asfalt loopt. Het terrein is vaak ongelijk en geen trail is hetzelfde. Ik heb ooit geprobeerd een trial te lopen op ‘normale’ hardloopschoenen en dat was geen pretje. Het is daarom sterk aan het raden om een hardloop- of trailrunspeciaalzaak te bezoeken. Er bestaan ontzettend veel verschillende schoenen voor verschillende typen ondergrond. De schoenen zullen je allemaal meer grip geven dan een paar ‘gewone’ hardloopschoenen. Ikzelf heb voor mijn verjaardag een paar allround trailrunschoenen gekregen en ik ben er super blij mee!

 

4. Volg een clinic

Het is enorm aan te raden om een trailrunclinic te volgen als je meer wil weten over trailrunning. Je kunt zo, ongeacht je niveau, je techniek verbeteren, de natuur verkennen en gelijkgestemde mensen ontmoeten. De sfeer die er rondom een trailrun hangt is fantastisch en een dag wordt vaak afgesloten door met z’n allen een biertje te drinken bij een vuurkorf.

 

5. Neem genoeg te drinken mee

En met drinken bedoel ik hierbij geen bier maar simpelweg water. Want je zal, zeker wanneer je lange tochten gaat maken, zelfvoorzienend moeten zijn en voldoende water mee moeten nemen. Er bestaat een breed scala aan drinkrugzakken, belts en andere drinksystemen. Wat het beste werkt voor jou, is voor iedereen anders. Maar in het feit dat je tijdens een lange tocht voldoende moet drinken zijn we weer allemaal gelijk.

 

6. Breng mensen op de hoogte van je plannen

Nog een veiligheidspuntje: breng mensen op de hoogte van je plannen wanneer je een trail gaat lopen. Zeker als je alleen op pad gaat is het belangrijk dat mensen weten waar je bent. Houd er ook rekening mee dat er lang niet altijd verbinding is wanneer je mensen probeert te bellen. Ik probeer je niet te ontmoedigen, maar wees voorzichtig en gebruik je gezonde verstand, dan komt alles goed!

 

7. Geniet van het landschap

Trails zijn fantastisch! Je voelt je helemaal één met de natuur en je geniet van het prachtige landschap om je heen. Laat je muziek thuis en ga op pad. Je zal zien dat je al je problemen even zal vergeten wanneer je jezelf verliest op de trails. Veel trail plezier!

 

Liefs,

Violet

@ultravioletruns

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *